Pages

Tuesday, February 5, 2013

Vitamiinid ja mineraalained taimses toidus


NB! Paljud taimsed toidud sisaldavad erinevaid vitamiine ja mineraale mida siin ei ole märgitud, need on lihtsalt teadmise ja üldise pildi andmiseks, aga kaugeltki mitte veel lõplik nimekiri

Mineraalained: 
  • Kaltsium - apelsin, greip, laim, hurmaa, porgand, kapsas, seller, brokkoli, punasõstrad, mustikad, viigimarjad mustsõstrad, ploomid, rohelised lehtviljad, petersell, basiilik, kuuseokkad, võilillelehed jms, tofu, läätsed, herned-oad, päikesekuivatatud tomat, rosinad, datlid, mandlid, brasiilia pähkel (parapähkel), päevalille seemned, seesamiseemned, tahini, linaseemned, merevetikad, küüslauk jpm. 
  •  Raud - rohelised lehtviljad (rooma salat, spinat, lehtkapsas...) ja muu roheline (võilill), kuivatatud maitsetaimed, suvikõrvits, kartul, brokkoli, seesamiseemned, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, mandlid, india pähklid, herned, läätsed, maasikad, peet, granaatõun, arbuus. tume shokolaad jne jne. 
  •  Valk - ei ole võimalik saada liiga vähe kui sööd piisavalt kaloreid. Pigem on oht süüa liiga palju valku, süües palju loomset toitu. Kõik juurviljad-puuviljad, pähklid-seemned sisaldavad valku. 
  •  Magneesium - rohelised lehtviljad ja muu roheline (brokkoli, herned...), pähklid-seemned, täisteratooted (täisterajahud, täistera pasta, pruun riis, quinoa...), läätsede, oad, herned, kartul, banaan... 
  • Fosfor - oad-herned, läätsed, pähklid, pruun riis, kartul, avokaado, paljud juurviljad... 
  • Kaalium - banaan, rosinad, kartul, tomat, apelsinid, lillkapsas, kuivatatud puuviljad, kiivi jne 
  • Tsink - kõrvitsaseemned, täisteratooted, oad-herned, läätsed, sojatooted, pähklid-seemned...
  • Oomega-3 - kõrvitsaseemned, seesamiseemned, kreeka pähklid, rohelised köögiviljad, linaseemned, erinevad õlid, brokkoli, lillkapsas, paprika, suvikõrvits, sibul, melon, kirsid...
  • Oomega-6 - päevalilleseemned, mais, soja, õlid, kreeka pähklid, erinevad seemned,
  • Oomega-9 - oliiviõli ja erinevad seemneõlid, avokaado, pähklid 
Kõik asendamatud rasvhapped (need mida keha ei saa ise toota) on küllaldaselt saadaval puu- ja juurviljades ning pähklites seemnetes!

Vitamiinid:
  • A - porgand, tomat, apelsin, kõrvits, maguskartul (bataat), mango, aprikoos, herned... 
  • B Vitamiinid:
  • B1 - päevalilleseemned, banaan, herned-oad, läätsed, kartul, apelsinid, täisteratooted, maapähklid...
  • B2 - rohelised köögiviljad ja lehtviljad, kartul,mandlid, banaan, seened, täisteratooted...
  • B3 - rohelised köögiviljad ja lehtviljad, avokaado, porgandid, maguskartul (bataat), pähklid-seemned, täisteratooted, läätsed, seened, banaan...
  • B6 - avokaado, banaan, kaerahelbed, kapsas, kartul, pruun riis...
  • B7 - mandlid, banaan, lillkapsas, seened, kaerahelbed, herned, sojauba, pekaanipähklid, kreeka pähklid...
  • B9 - melon, ananass, apelsinid, banaanid, greip, vaarikad, maasikad, peet, mais, tomat, rohelised köögiviljad...
  • B12 - B12 tuleb mullast. Kui süüa aeg-ajalt oma aia saadusi, mis on kasvatatud viljakas mullas ilma kemikaalideta siis saab vajaliku kätte. Kui on B12 puudujääk, siis on tavaliselt probleem see, et ei sööda värskeid saadusi mis on kasvanud toitainerikkas mullas või on probleeme selle mineraali omastamisega tänu ebatervislikele eluviisidele (näiteks ka rohke ravimite võtmine blokeerib omastamist). Näiteks seened võivad sisaldada ja maitsepärm.
  • - söö piisavalt värskeid taimseid saadusi (juurviljad-puuviljad) ja saad vajaliku kätte
  • D - päikesevalgus, seened (seened mis on kasvanud või viibinud päikese käes), näiteks enda korjatud seened
  • E - rohelised köögiviljad-lehtviljad, päevalilleseemned, täisteratooted, pähklid...
  • - rohelised köögiviljad-lehtviljad, herned, brokkoli, lillkapsas, soja oad, tomatid...
Elisa

3 comments:

  1. Elisa, kahjuks ei kirjutata kuskil, et rasvlahustuvad vitamiinid (K, E, A, D) vajavad enda kõrvale häid rasvu, et organism neid paremini omastaks. Näiteks porgandis sisalduv beetakaroteen (A vitamiini provitamiin) vajab rasvu, et organism saaks sellest sünteesida A vitamiini. See lihtsalt teadmiseks :) Tasakaalustatud ja mitmekesise toitumise puhul seda probleemi ei tohiks tekkida.

    Peale selle.. enamik meile imporditavatest puu ja köögiviljadest kasvatatakse praegusel aastaajal kunstliku valguse käes, tsitrusviljad ja banaanid tuuakse meile puha toorelt. Vitamiine-mineraale ja muid toitaineid tekib aga viljadesse seni, kuni nad kasvavad taime küljes. Momendist, kui me lõikame banaanitaimelt maha rohelise kobara või korjame ära rohelise apelsini, ei teki seal enam ühtegi vitamiini. Veelgi enam, vitamiinide/mineraalide suurimad vaenlased on õhk ja valgus. Sellest hetkest, kui nad korjatakse hakkavad need toitained sealt automaatselt kaduma.

    Vähesed puuviljad on kuivatatult toitainete sisalduse poolest suuremad, kui värskelt.


    Mind huvitab, kuidas Eesti toortoituja garanteerib endale piisava toitainete hulga võttes arvesse, kui palju kaotab toiduaine transpordi tõttu oma toiteväärtusest? Seda just talveperioodil. Suvel ei tähelda ma mingit probleemi :-)

    ReplyDelete
  2. Inimene, kes endas kõige rohkem kahtleb, hakkab vastu kõige häälekamalt. Tundub, et sul ei ole mingit kahtlust kuidas asjad on, seega pole ka minul rohkem midagi lisada :)

    ReplyDelete
  3. Selleks ma ju kirjutangi, et selgust saada, mitte vastu hakata - olen ise samamoodi huvitatud toortoidu proovimisest, kuid kahtlusi tekitab just talvine osa ;) Seega oleks väga tore, kui keegi võimalik, et tuginedes suurematele kogemustele oskaks valgustada selles osas?

    Kuna olen erialalt kokk ja puutun toiduvalmistamise ja seal sisalduvate vitamiinide/toitainete säilitamise ja muu taolisega igapäevaselt kokku, siis jah - paratamatult tekib küsimusi :)

    Igasugusele lisale olen tänulik! ;)



    ReplyDelete